Advies ondernemingsraad

Wij denken graag met je mee

Bij ondernemingsraad.nl zit je goed

Er komt voor elke ondernemingsraad een moment dat het er écht om gaat. Dan pas je natuurlijk allereerst toe wat je in de cursus geleerd heeft.

Soms zijn zaken ingewikkeld en is er veel specialistische kennis nodig. Op dat moment hebben jullie behoefte aan een adviseur die veel ervaring heeft met jullie situatie. Je hebt behoefte aan de ondersteuning van iemand die al veel vaker met het bijltje heeft gehakt. Die je kan helpen bij het beoordelen van een adviesaanvraag, het formuleren van een advies waarmee je invloed hebt en je duidelijk kan helpen met de onderhandelingen.

Door onze ruime praktijkervaring maken wij resultaten waar en dat maakt ons uniek. Wij hebben als geen ander door wat er nodig is om daadwerkelijke invloed te realiseren.

Of het nu gaat om een prominente inhoudelijke vraag of de strategie, wij kunnen jullie voorzien in jullie behoefte!

Onze resultaten worden geaccepteerd door alle partijen, van medewerker tot aan de boardroom, zodat achteraf geen discussies ontstaan over wat er nu is afgesproken.

Advies voor de ondernemingsraad

“Wij kunnen het wel roepen maar jullie moeten het gewoon ervaren. Geen woorden maar daden.”

Wij denken graag met je mee

Meer dan alleen advies en ondersteuning

Onze diensten zijn meer dan een optelsom van advisering, begeleiding, trainingen, cursussen en coaching.

Door de chemie en de ‘onzichtbare’ samenhang van onze diensten zullen jullie merken dat je daadwerkelijke invloed weet te realiseren in praktijk.

Top vijf van de meest gevraagde inhoudelijke situaties waar ondernemingsraden gebruik maken van onze dienstverlening

Klanten weten ons altijd te vinden, of het nu gaat over het bouwen van een goed team, het onderhandelen met bestuurders of om even te sparren, wij staan voor jullie klaar, desnoods in het weekend. Wij zijn betrokken bij jullie vraagstuk.

Hieronder tref je onze top vijf van situaties aan waar ondernemingsraden veelvuldig gebruik maken van onze specialistische dienstverlening.

Meest gevraagde situaties

Onze top 5

Fusies en overnames

Bezuinigingen en reorganisaties

Een goede regeling voor uw collega’s

Achterbancommunicatie

Functiewijziging, functiewaardering, beoordeling, beloning

Nummer 1 situaties voor ondernemingsraden

Advies en ondersteuning bij fusies en overnames

Stel: Je organisatie fuseert met een andere organisatie. Of jouw bedrijf wordt overgenomen door een concurrent of misschien wel door een investeringsmaatschappij. Je ontvangt een adviesaanvraag met een geruststellende tekst: “De fusie heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid, en geen gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden.”

Dat lijkt mooi, maar meestal geldt deze ‘toezegging’ slechts voor het moment van de fusie, dus het ogenblik waarop bij de notaris wordt getekend. Pas daarna begint het echte werk, want de kosten van de fusie moeten worden terugverdiend. Meestal worden organisaties dan samengevoegd waar men streeft naar het behalen van synergie-effecten waarbij functies veranderen, mensen anders moeten gaan werken, over wordt gegaan tot het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden, standplaatsen wijzigen en er veelal ook afscheid genomen wordt van mensen.

Dit zijn allemaal zaken die jouw achterban direct raken. Je zult dan afspraken moeten maken over werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden en wellicht een sociaal plan. Dat is voor jou geen dagelijks werk! Je hebt dan echt een deskundige nodig die al veel fusies heeft beoordeeld, die betrokken is geweest bij het maken van goede afspraken over de gevolgen op korte en langere termijn, en die weet hoe directies in dit soort situaties reageren. De specialisten van Ondernemingsraad.nl hebben al meer dan honderd ondernemingsraden begeleid bij fusie en overname trajecten. Ervaring genoeg en wij weten precies wat het omgaat.

Temp-600x900
Nummer 2 situaties voor ondernemingsraden

Advies en ondersteuning bij Bezuinigingen en reorganisaties

Over welke veranderingen hebt je adviesrecht en over welke niet? Is het nodig om te reorganiseren? Als het nodig is, gebeurt het dan wel op de juiste manier? Als er ontslagen vallen, is er dan een goede regeling? Allemaal zaken die je goed wilt regelen als ondernemingsraad.

En als je van mening bent dat een reorganisatie nodig is, maar het niet helemaal eens bent met de uitvoering, hoe stel je dan een advies op dat helpt om de reorganisatie beter te laten verlopen, waar de bestuurder naar luistert en waar de achterban echt iets aan heeft?

De meeste ondernemingsraden hebben weleens te maken gehad met veranderinge en reorganisaties. Je hebt ons gewoon wat hulp nodig bij het opstellen van het advies, maar in sommige gevallen is dit niet genoeg, bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een alternatief vanuit de OR. Of het beoordelen van het besluit en weten waar de echte invloed ligt.

Het kan ook zijn dat u alles nog eens wil laten narekenen door een buitenstaander die verstand heeft van reorganisaties en weet hoe je een reorganisatie moet laten slagen. Dan is een beroep doen op één van de deskundigen van Ondernemingsraad.nl de beste keuze.

Temp-600x900
Nummer 3 situaties voor ondernemingsraden

Een goede regeling voor uw collega’s

Een goede regeling voor jouw achterban. Als je ooit te maken krijgt met een besluit waar de gevolgen groot zijn dan zal jouw achterban van jou verwachten dat je voor een goede regeling zorgt en misschien zelfs verwacht dat er een góed sociaal plan komt.

Een regeling die aansluit bij de gevolgen van het besluit voor jouw collega’s. Een regeling die niet alleen ophoudt bij een goede afvloeiingsregeling, werk naar werk, maar ook voorziet in de behoefte van de collega’s die verder moeten in de organisatie.

Voor deze collega’s gaat het vaak om nieuwe functies, goede (bij)scholing, een nieuwe manier van beoordelen etc.

Maar hoe zit het met de invloed als OR? Moet je het afsluiten van een sociaal plan helemaal aan de vakbonden overlaten, of kun jet het beter zelf doen? En als de bonden er over gaan, hoe kun je er dan voor zorgen dat zij een goed sociaal plan afsluiten dat rekening houdt met de belangen van mensen in jouw organisatie? Hoe moet je onderhandelen met de vakbonden en/of de directie? Hoe kunnen we de collega’s bij het resultaat betrekken?

Om dit alles goed te laten verlopen, heb je een ervaren deskundige nodig die veel weet welke regeling en/of sociaal plan past bij jullie onderneming. Die goede regelingen heeft vormgegeven en die bij veel onderhandelingen betrokken is geweest.

Hier hebben de deskundigen van Ondernemingsraad.nl ruime ervaring mee en zullen er alles aan doen om het beste resultaat voor jouw collega’s en jouw organisatie te bewerkstelligen.

Temp-600x900

Nummer 4 situaties voor ondernemingsraden

Achterbancommunicatie

Hoewel achterbancommunicatie helemaal niet specialistisch lijkt, is het dat wél! Want bestaat de achterban eigenlijk wel of zijn het ‘belangennomaden’. Het communiceren met jouw achterban is veel meer dan het schrijven van een verplicht jaarverslag en het rondsturen van de notulen.

Het is niet voor niets dat veel ondernemingsraden kampen met onvoldoende belangstelling van de achterban voor het OR-werk.

De trainers van Ondernemingsraad.nl stelt samen met jullie een communicatieplan op om het contact met uw achterban te verbeteren.

Daarbij gaat het niet alleen om het uitventen van eventuele successen, maar ook het ervoor zorgen dat je je achterban strategisch kunt betrekken voor het hebben van invloed.

En dat de achterban merkt dat de OR een juiste vertegenwoordiging is van hun belangen, zodat je daadwerkelijk en aantoonbaar namens jouw achterban spreekt en jullie onderhandelingspositie sterker wordt.

Want voor elk soort achterbancontact bestaat een eigen aanpak!

Temp-600x900
Nummer 5 situaties voor ondernemingsraden

Functiewijziging, functiewaardering, beoordeling en beloning

In veel organisaties ontstaan nieuwe functieomschrijvingen met nieuwe functievereisten. Gaat het echt om nieuwe functies, of is alleen de omschrijving nieuw? En komen de mensen die in de oude functie werkzaam waren op grond van de nieuwe functievereisten nog wel in aanmerking voor die nieuwe functie? Of zakken zij bij het eerste beoordelingsgesprek door het ijs en is de nieuwe functie misschien bedoeld om mensen kwijt te raken? En als de functie wijzigt, wijzigt dan ook de functiewaardering, de grondslag voor het salaris?

Allemaal vragen van juridische en organisatorische aard.

Je komt gelukkig niet dagelijks in een dergelijk proces van functiewijziging, functiewaardering, beoordeling en beloning terecht. Maar als je hiermee te maken krijgt, moet je van al deze zaken verstand hebben om iets te kunnen betekenen voor de achterban.

Dan is het erg zinvol om een zeer ervaren deskundige van Ondernemingsraad.nl in te huren. Hij zal jullie helpen om ervoor te zorgen dat jouw achterban daar waar het kan zijn werk en inkomen handhaaft.

Temp-600x900

Mooie woorden van onze klanten

Ook wij kijken terug op twee mooie dagen waarbij bij ons naast jouw levendige manier van presenteren m.n. de eye openers zijn bijgebleven.

De door jou aangereikte handvatten en inzichten zullen wij zeker toepassen, waardoor de OR steviger in haar schoenen zal staan en beter in staat zal zijn haar doelen te bereiken.

E. van Breemen

Voorzitter, Dynniq Energy BV

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

OR Lid, Aviapartner B.V.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kregen de leden inzicht in het OR werk, handvatten voor overleg etc. Het waren geweldige leuke en leerzame 2 dagen op een mooie locatie in Nieuwegein.

Opvallend is, nu een tijd verder, dat de OR leden het nog steeds hebben over de gegeven voorbeelden en tips en trucs. Dat heb ik met mijn ervaring niet eerder meegemaakt en zegt wat over de kwaliteit van de cursus.

Mieke Somer

Ambtelijk secretaris, Dianet

Wij werken onder andere voor

Curium
Signify
Partou
Gemeente Utrecht
DHL

Direct advies nodig?

Wij denken graag met je mee over jullie OR-vraagstukken. Heb je een vraag over Ondernemingsraad.nl of over onze diensten? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Snel schakelen en direct een antwoord? Wij zijn bereikbaar op Contact opnemen op 034-4608201

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Op welke wijze kunnen jullie ons helpen?

Op verschillende manier kunnen wij jullie ondersteunen. Met advies en begeleiding, met analyses en onderzoek, gesprekken met stakeholders en als begeleider en  helpen met het opstellen van een invloedrijk advies.

Wie betaalt de OR deskundige-adviseur?

De kosten voor het raadplegen van deskundigen komen alleen voor rekening van de ondernemer wanneer hem tevoren (een gemotiveerde inschatting van) deze kosten is meegedeeld. Hij hoeft daar dus niet mee in te stemmen!

Welke deskundige hebben we nodig?

Dat is een beetje afhankelijk van het vraagstuk. Bij inhoudelijke vraagstukken: een bedrijfskundige, advocaat en financieel deskundige. Voor begeleiding kan dat ook een procesdeskundige zijn.