OR trainingen

Trainingen voor de OR

Blijf altijd up-to-date met de meest actuele inzichten over specifieke thema’s. Ondernemingsraad.nl biedt een breed scala aan themagerichte OR trainingen die je direct verder helpen. Je kunt je individueel inschrijven voor deze trainingen, die stuk voor stuk praktijkgericht zijn.

Verwacht geen ellenlange theoretische uiteenzettingen; we zorgen ervoor dat je meteen hands-on aan de slag gaat met het gekozen onderwerp. Gedurende de trainingsdag voorzien we je van praktische tips, handige checklists, gedetailleerde stappenplannen en modelbrieven.

Mocht je interesse hebben in één of meerdere thema’s die je graag als complete ondernemingsraad wilt volgen, dan bieden we ook de optie voor een maatwerkcursus. Hierin kunnen we diverse thema’s combineren, speciaal afgestemd op de behoeften van jouw ondernemingsraad.

Nieuw in de ondernemingsraad

Nieuw in de ondernemingsraad

Niveau: Starter/beginner

Als je net lid bent geworden van een ondernemingsraad, komt er heel veel op je af. Alles is nieuw en je weet nog niet wat jullie rechten en plichten zijn. Wat wordt er als OR-lid eigenlijk van je verwacht?

Wat dien je te doen, wat moet je kunnen? Hoe zorg je ervoor dat het team goed samenwerkt. Welke afspraken maken we met elkaar en zijn alle verwachtingen duidelijk. Wat ziet de OR als zijn toegevoegde waarde.

Welke taken passen het beste bij jou? Hoe ga je om met de achterban en bestuurder? Met andere woorden: We hebben er zin in en helpen jullie graag op weg.

Leidinggeven aan de ondernemingsraad

Voorzitters en secretaris training

Niveau: Afgestemd op de groep

Iedere ondernemingsraad heeft een dagelijks bestuur. En dit is niet zomaar een ‘titel’, want dit brengt de nodige verantwoordelijkheden met zich mee. Je bent immers grotendeels verantwoordelijk voor het ‘reilen en zeilen’ van de OR.

In deze training komen de benodigde vaardigheden van het DB als het ‘managen’ van jouw ondernemingsraad zonder de baas te zijn uitvoerig aan de orde.

Je krijgt helder welke interventies nodig zijn om jouw OR-team verder te brengen. Je kijkt na afloop van deze training gegarandeerd anders aan tegen jouw eigen OR-team.

Effectief vergaderen als OR

Effectief vergaderen

Niveau: Afgestemd op de groep

Als ondernemingsraad ben je regelmatig in overleg met de bestuurder en met elkaar. Vergaderen is een belangrijk onderdeel van het werk als ondernemingsraad. Het vergaderen is samenkomen, met elkaar wisselen van gedachten en in samenspraak gedragen besluiten te nemen.

Maar vergaderen kan soms ook erg frustrerend en tijdrovend zijn, zeker als er veel verschillende belangen spelen. Om jou en jouw OR-collega’s te ondersteunen in het vergaderproces, bieden wij een training aan voor effectief vergaderen.

ARBO Training voor de OR

ARBO Training voor de ondernemingsraad

Niveau: Starter/beginner

Het is bijna onmogelijk dat de ondernemingsraad alle ins en outs van de Arbowet kent. Maar inzicht in het wettelijk kader en de samenhang met andere relevante wetgeving is onontbeerlijk. Artikel 27 lid 1 d van de WOR geeft de ondernemingsraad instemmingsrecht met regelingen die betrekking hebben op arbeidsomstandigheden, verzuim en re-integratie.

De ondernemingsraad heeft veel invloed op de deskundige bijstand. Het gaat dan concreet om de bedrijfsarts of arbodienst en de preventiemedewerker. We kijken hoe we als ondernemingsraad invloed kunnen uitoefenen en hoe het wettelijk verplichte overleg vorm kan worden gegeven.

Effectief onderhandelen

Effectief onderhandelen als ondernemingsraad

Niveau: Starter / Beginnend / Ervaren

Of je nu wilt of niet, maar je onderhandelt vaker dan je denkt. In sommige gevallen krijg je je zin en soms ook niet. Hoe je het ook wendt of keert, je wilt gewoon invloed uitoefenen.

Als ondernemingsraad onderhandel je over verscheidende onderwerpen. Een adviesaanvraagtraject is één van de meest voorkomende situaties waar duidelijk naar voren komt of jullie het onderhandelen goed in de vingers hebben.

Met deze training leer je alle ins en outs van het onderhandelen als ondernemingsraad.

Strategisch adviseren

Strategisch en overtuigend adviseren

Niveau: je hebt al een keer een adviestraject meegemaakt

In de training ‘Overtuigend en strategisch adviseren’ leer je alles over het adviseren. Je wordt een expert in het dusdanig adviseren waarbij je maximale invloed hebt.

Doordat deze training wordt gegeven door een ervaren adviseer leer je van de beste. Onze expert laat je zien wat werkt in de praktijk en wat niet? Op welke momenten je invloed hebt tijdens het adviseren? En leer je het effect van het onderhandelen voor het moment van adviseren en het maken van de juiste afspraken.

Je leert dat er verschillende soorten adviezen zijn en hoe je deze het beste kunt formuleren. Je leert dat strategisch en overtuigend adviseren meer is dan een geschreven advies. Na deze training heb jij een invloedrijk advies in de vingers, heb je een advies waar de bestuurder niet omheen kan en weet jij hoe je dat voor elkaar krijgt.

Functiewaardering

Functiewaardering, beoordelen en belonen

Niveau: Beginner tot ervaren

Tijdens de training ‘Functiewaardering, beoordelen en belonen’ leer je alle in en outs over dit toch wel omvangrijk en beladen onderwerp. Je weet na deze training wat de positie is van jouw ondernemingsraad. Weet je waar je op moet letten als de bestuurder met wijzigingsvoorstellen komt voor functiewaarderings-, beoordelings- en/of beloningssystemen. Je zorg je ervoor dat iedereen op de juiste manier wordt beloond.

Na deze training laat jij je niets meer wijs maken over dit omvangrijk en beladen thema.

Masterclass WOR

Masterclass WOR

Niveau: Beginner tot ervaren

Je bent al een tijdje lid van de OR en toch heb je het gevoel dat je zaken mist. Dat er meer uit te halen valt en dat je meer invloed wilt hebben. Je wilt er zeker van zijn dat je weet dat bepaalde zaken advies- of instemmingsplichtig zijn? En je wilt weten hoe je het ‘spel’ nog beter kan spelen om echt invloed te hebben. Je weet zeker dat er meer in zit dan dat je er nu uithaalt.

Dan is de training Masterclass WOR wat je nodig hebt. Na deze Masterclass beheers jij het ‘echte’ spel.

Achterbancommunicatie is een specialisme

Achterbancommunicatie is een specialisme

Niveau: Starter/beginner

Het valt soms niet mee om een goede relatie op te bouwen met de achterban. Terwijl het voor je OR heel belangrijk kan zijn om regelmatig contact met de achterban te hebben!

Tijdens deze training leer je hoe je een goede relatie met de achterban kunt opbouwen en hoe je strategisch de achterban kunt inzetten bij het OR-werk.

Je leert anders te kijken naar je achterban (deze bestaan eigenlijk niet, het zijn belangen nomaden) en leer je hoe je samen met je collega’s invloed kunt uitoefenen op het beleid.

Na deze training weet je je collega’s echt te bereiken en leer je dat de achterban eigenlijk niet bestaat.

Wil je weten hoe dit zit? Dan verwelkomen wij je graag op de training: Achterbancommunicatie is een specialisme.

Fusies en overnames

Fusies en overnames

Niveau: Als u denkt dat het gaat gebeuren

Als jouw onderneming te maken krijgt met een fusie dan zorgt dat altijd voor veel onrust. In de praktijk is een fusie altijd een overname, en dat is bijna nooit leuk voor de werknemers van de overgenomen partij, zeker niet als jouw bedrijf wordt ingelijfd door een belangrijke concurrent.

Daarom wil je er zeker van zijn dat de fusie een juiste keuze is en als dat zo is dan wil je de allerbeste afspraken maken voor je collega’s zodat je met een gerust hart kan bouwen aan de nieuwe onderneming.

Met andere woorden als je goed voorbereid wilt zijn dan zien wij je graag op onze training.

Financieel beleid

Financieel beleid: eindelijk duidelijkheid over de cijfers

Niveau: Starter / Beginnend / Ervaren

Ondernemingsraden hebben in toenemende mate te maken met de financiële cijfers en managementinformatie. Waar de ene ondernemingsraad complete financiële boekwerken krijgt dient de andere te zeuren om de cijfers. En als je de cijfers hebt dan vraag je je regelmatig af wat je er als ondernemingsraad mee kan en moet.

Je wilt graag beoordelen op basis van de financiële cijfers of het goed gaat met jouw onderneming en als het even kan weten of de directie moet of gaat ingrijpen. Na deze training weet je wat je moet met de finaciele cijfers en kun je inschatten of er wat komen gaat.

OR Verkiezingen

(Digitale) OR verkiezingen

Niveau: Als het binnenkort voor de deur staat

Iedere ondernemingsraad moet regelmatig, meestal om de drie jaar, verkiezingen organiseren. Dat kan behoorlijk wat tijd en energie kosten. Maar gelukkig hebben wij ruime ervaring met het opzetten en begeleiden van de OR-verkiezingen.

Na het volgen van de training ‘OR-verkiezingen’ is het organiseren van verkiezingen vrij eenvoudig en weet je hoe de collega’s kunt motiveren om zich kandidaat te stellen. Met deze training worden de verkiezingen een succes.

Effectief functioneren als OR

Effectief functioneren als OR-Team

Niveau: Afgestemd op de groep

In de meeste organisaties werken mensen samen. Ook jouw ondernemingsraad dient samen te werken en het liefst als een goed effectief functionerend team. Want wat is nou leuker dan het werken in een succesvol, lekker draaiend team.

Zo’n team waarin men gebruik maakt van elkaars verschillende kwaliteiten, bereid is van elkaar te leren en het resultaat méér is dan de som van ieders afzonderlijke bijdrage. Tijdens en na deze training ga jij het beste halen uit jouw OR-team.

OR Trainingen

Ondernemingsraad.nl organiseert een groot aantal thema gerichte trainingen. Voor deze trainingen kun je je individueel inschrijven. Al onze trainingen zijn zeer praktisch; geen eindeloze theorieën en oeverloze beschouwingen, maar u gaat direct aan de slag met een onderwerp dat nú voor u belangrijk is.

Aan het eind van de dag heb je een schat aan kennis en vaardigheden opgedaan, die je in de dagelijkse praktijk van het OR-werk direct kunt toepassen. En uiteraard is er genoeg ruimte om vragen beantwoord te krijgen en jouw specifieke problematiek voor te leggen aan één van onze trainers. Tijdens de dag krijg je praktische tips, checklists, stappenplannen en model- brieven mee.

Maatwerk cursus? Dat kan natuurlijk ook!

Als je één van onze thema gerichte trainingen met meerdere ondernemingsraadsleden wilt volgen dan is er ook de mogelijkheid om voor een maatwerk cursus te kiezen.

Een maatwerk cursus biedt de mogelijkheid om een aantal onderwerpen van de thema gerichte trainingen gecombineerd te volgen. Zo krijg je het beste gecombineerd en specifiek toegepast voor op jouw onderneming en ondernemingsraad.

Een goed bereikbare eigen locatie!

De eendaagse cursussen van Ondernemingsraad.nl vinden plaats op onze eigen locatie in Nieuwegein in het mooie Vreeswijk. Onze locatie is zowel met het openbaar vervoer als met de auto uitstekend bereikbaar. Parkeren is gratis. De lunch bestaat uit verse luxebroodjes van broodje Vreeswijk.

Tijdens de training staat de koffie, thee, frisdrank en andere versnaperingen klaar.

Met andere woorden naast een goede leerzame cursus kun je ook genieten van alles wat Vreeswijk te bieden heeft. Wij kijken er naar uit om jullie te verwelkomen.

Korting 10%

De kosten bedragen €395 (excl. btw) per thema gerichte training. Wanneer u een open thema gerichte training met meerdere leden van de ondernemingsraad afneemt dan krijg je bij drie of meer deelnemers 10% korting.

Direct advies nodig?

Wij denken graag met je mee over jullie OR-vraagstukken. Heb je een vraag over Ondernemingsraad.nl of over onze diensten? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Snel schakelen en direct een antwoord? Wij zijn bereikbaar op Contact opnemen op 034-4608201

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Ontmoeten we ook andere OR-en?

Jazeker, één van de voordelen van een thema gerichte training is dat je alles leert over een bepaald thema en leert van elkaar. Individuele OR leden van verschillende organisaties schrijven zich in.

Krijgen we ook naslagwerk?

Je krijgt een veelheid aan materiaal mee. Het gaat daarbij om checklists, modelbrieven, plannen van aanpak en relevante artikelen. Na de training krijg je alles ook digitaal zodat je dit kunt delen met de andere OR leden. 

Kunnen we ook samen komen?

Veel OR-leden komen samen omdat zij zich willen specialiseren en het fijn vinden om samen te komen. Ook schrijven OR commissies zich met zijn allen in zodat iedereen dezelfde kennis en ervaring heeft na de training.