Fusies en overnames

De introductie

Fusies en overnames: De rol van de ondernemingsraad

De meeste fusies zijn eigenlijk altijd overnames. Men gebruikt het woord “fusie” omdat het wat vriendelijker klinkt en een zekere mate van gelijkheid uitdrukt. Maar dat is zeker niet altijd het geval!

Stel: Je organisatie fuseert met een andere organisatie. Of je bedrijf wordt overgenomen door een concurrent of misschien wel door een investeringsmaatschappij.

Je ontvangt een adviesaanvraag met een geruststellende tekst: “De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid, en geen gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden.” Dat lijkt mooi, maar meestal geldt deze ‘toezegging’ slechts op het moment van de overname, dus het ogenblik waarop bij de notaris wordt getekend. Pas daarna begint het echte werk, want de kosten van de overname moeten worden terugverdiend.

Meestal worden organisaties dan (gedeeltelijk) samengevoegd waar men streeft naar het behalen van synergie-effecten waarbij onder andere functies veranderen, mensen anders moeten gaan werken, over wordt gegaan tot het harmoniseren van arbeidsvoorwaarden, standplaatsen wijzigen en er veelal ook afscheid genomen wordt van mensen.

Dit zijn allemaal zaken die jouw achterban direct raken. Je zult dan afspraken moeten maken over werkgelegenheid, arbeidsvoorwaarden en wellicht een sociaal plan. Dat is voor jou geen dagelijks werk! Je hebt dan echt een deskundige nodig die al veel overnames heeft beoordeeld, die betrokken is geweest bij het maken van goede afspraken over de gevolgen op korte en langere termijn, en die weet hoe directies in dit soort situaties reageren.

De specialisten van Ondernemingsraad.nl hebben al meer dan honderd ondernemingsraden begeleid bij fusie en overname trajecten. Ervaring genoeg en wij weten precies waar het omgaat.

Handen schudden bij een overname
Waarom ondernemingsraad.nl

20 jaar ervaring

Praktisch en meteen toepasbaar
Afgestemd op uw organisatie en OR
Direct advies aanvragen over

Fusies en overnames

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer dan 372 ondernemingsraden gingen je voor

Mooie woorden van onze klanten

Ook wij kijken terug op twee mooie dagen waarbij bij ons naast jouw levendige manier van presenteren m.n. de eye openers zijn bijgebleven.

De door jou aangereikte handvatten en inzichten zullen wij zeker toepassen, waardoor de OR steviger in haar schoenen zal staan en beter in staat zal zijn haar doelen te bereiken.

E. van Breemen

Voorzitter, Dynniq Energy BV

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

OR Lid, Aviapartner B.V.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kregen de leden inzicht in het OR werk, handvatten voor overleg etc. Het waren geweldige leuke en leerzame 2 dagen op een mooie locatie in Nieuwegein.

Opvallend is, nu een tijd verder, dat de OR leden het nog steeds hebben over de gegeven voorbeelden en tips en trucs. Dat heb ik met mijn ervaring niet eerder meegemaakt en zegt wat over de kwaliteit van de cursus.

Mieke Somer

Ambtelijk secretaris, Dianet

Wij werken onder andere voor

Curium
Signify
Partou
Gemeente Utrecht
DHL

Direct advies nodig?

Wij denken graag met je mee over jullie OR-vraagstukken. Heb je een inhoudelijke vraag, heb je een vraag over Ondernemingsraad.nl of over onze diensten? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Snel schakelen en direct een antwoord? Wij zijn bereikbaar op 034-4608201

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Op welke wijze kunnen jullie ons helpen?

Wij begeleiden je OR van het begin tot het eind (en zelfs daarna!). Met onze inhoudelijke kennis van zaken, het maken van een gedegen analyses en onderzoek, het voeren van gesprekken met stakeholders zorgen wij dat er een invloedrijk advies komt met duidelijke afspraken.

Wie betaalt de OR deskundige-adviseur?

De kosten voor het inhuren van deskundigen komen alleen voor rekening van de ondernemer wanneer hem tevoren (een gemotiveerde inschatting van) deze kosten is meegedeeld (artikel 22 WOR). Hij hoeft niet in te stemmen!

Welke deskundige hebben we nodig?

Dat is een beetje afhankelijk van het vraagstuk. Bij inhoudelijke vraagstukken: een bedrijfskundige, advocaat en financieel deskundige. In ieder geval iemand die vaker met het bijltje heeft gehakt.