Het is net niet gelukt en nu?

het nederlands elftal

Bovenstaande foto is afkomstig uit het AD © AFP

Het Nederlands elftal heeft de halve finale niet gehaald. De één vindt het jammer en de andere is blij dat het voorbij is (misschien niet eens vanwege de gekte maar vanwege Qatar of je geeft gewoon niets om voetbal). De wedstrijd was om te snijden. Met 0-2 achter en dan op het allerlaatste moment nog 2-2. En zo naar de verlenging en dan verliezen op de penalty’s.

Dit alles doet mij denken aan het OR-werk.

andere koek

Als je als ondernemingsraad een adviesaanvraag ontvangt over een ingrijpende reorganisatie begint het spel. De OR moet nu eenmaal de wedstrijd spelen, je hebt niet voor niets gekozen voor het ondernemingsraadwerk. Je hebt natuurlijk al eens geoefend in een OR cursus en misschien wat voorrondes gespeeld met wat kleinere aanvragen, maar dit is andere koek.

The game is on

De wedstrijd is begonnen, lees: de adviesaanvraag is net koud binnen, maar het spel wordt meteen gespeeld. De wedstrijd wordt meteen gedomineerd door de andere partij. De voorsprong is gemaakt en de bestuurder heeft het spel goed onder controle. Anderen binnen de onderneming zijn op de hoogte gebracht van het voorgenomen besluit. De OR is nog niet echt aan de bak of zit nog niet in het spel. De wedstrijd is wel al begonnen. Iedereen loopt over het veld op zoek naar de bal.

Messi

Het spel wordt toch meer gespeeld aan de andere kant met één hoofdpersoon: de leidinggevende van het desbetreffende organisatie-onderdeel die de reorganisatie moet gaan uitvoeren. Laten we hem Messi noemen. Hij loopt wat rond over het veld en kijkt naar de anderen die hard aan het werk zijn met de OR. Ondertussen is de druk hoog bij Messi, want hij zal de klus moeten gaan klaren. En zo wordt dat ook gevoeld door zijn supporters.

Nog geen uitvoering

De andere spelers: de bestuurder, HR en de financiële afdeling zijn druk bezig met het beantwoorden van de OR vragen. Terwijl Messi rustig aan het wandelen is op het veld met hier en daar een loopje. Hij geeft af en toe een voorzet waarbij hij de medewerkers van de afdeling mee neemt in zijn plannen. Op enig moment doet hij de medewerkers alvast een toezegging en loopt daarmee vooruit op de overwinning. Het is 0-1. Maar hij is nog niet bezig met de uitvoering, wordt er gezegd!

0-2

De OR voelt dat wel zo. De OR maakt duidelijk dat hij daarmee moet stoppen. De bestuurder maakt zijn excuses, maar de afdelingshoofd had zelf nog geen gele kaart gekregen. Nadat hij roept dat het allemaal doorgaat ook zonder de OR voelt dat als 0-2. De maat is vol.

Spannend

De OR schakelt een adviseur in en samen maken ze dat het weer 1-2 wordt. Het is weer spannend. Hierna voert de ondernemingsraad de verdere onderhandelingen over de reorganisatie en scoort daarmee een paar goede afspraken in de aanloop naar het eindsignaal. Deze worden aan het einde bekrachtigd in de overlegvergadering (OV) door de bestuurder, terwijl de planningsdatum van de invoer in zicht komt. Het is 2-2.

Balen

Het is duidelijk dat Messi hiervan baalt. En hij weet dat de wedstrijd nog niet over is. Hij weet namelijk dat de OR nog een aantal zaken op de agenda heeft staan. De OR heeft al wel de juiste afspraken gemaakt over de wijzigingen in het besluit en de gevolgen voor medewerkers. Dit alles goed vastgelegd in de notulen.

Opstootjes

Je zult begrijpen dat tijdens de onderhandelingen het voelbaar feller is geworden en dat de wedstrijd nog niet beslist is. Dit uit zich en hier en daar in een opstootje. ‘Wij willen wel maar de OR houdt de boel op’ of ‘We mogen niet verder van de OR’. De voorzitter en secretaris worden regelmatig gebeld door de bestuurder waarom het allemaal zo moet en of het niet anders kan.

Ook ontstaat er onbegrip bij sommige leidinggevende en medewerkers. En OR leden worden zelfs benadert dat men niet begreep dat de OR zo moeilijk doet. Interessant maar vooruit en zo gaat dat nu eenmaal in de praktijk. Wen er maar aan.

De verlenging

Zoals eerder al aangegeven zijn er nog andere zaken die op de OR agenda staan inzake de reorganisatie. In de OV worden deze besproken. In de verdere onderhandeling (lees de verlenging) is het nog spannend maar uiteindelijk worden er geen verdere afspraken gemaakt.

Wel wordt de gevraagde onderbouwing gegeven en worden medewerkers (supporters) zichtbaar meegenomen in het verdere proces. Echter worden er geen echte afspraken meer gemaakt.

de grotere groep medewerkers

Het aantal toeschouwers in het voetbalstadion is ook een mooie vergelijking met de achterban. De meeste medewerkers binnen de onderneming worden niet getroffen door de wijzigingen en vinden het best dat het allemaal 0-2 bleef. Dat het uiteindelijk is 2-2 is geworden is nu dan een feit. En de OR moet niet verder gaan volgens de grotere groep medewerkers. Het is wel genoeg en de reorganisatie kan nu wel worden uitgevoerd

Respect van de kleinere groep medewerkers

Voor een kleinere groep medewerkers (lees de Nederlandse supporters) is de 2-2 beter dan met 0-2 verslagen te worden. Er zijn immers betere afspraken gemaakt dan voorheen. En zonder de OR waren deze er niet gekomen. Van deze kleine groep medewerkers heeft de OR al het respect gekregen.

Het advies

Het advies wordt opgemaakt met daarin de afspraken. De OR geeft verder nog het advies om zaken anders aan te pakken. Helaas worden deze niet allemaal overgenomen (lees gescoord) en worden er nog wat vage toezeggingen gedaan in het definitieve besluit. Merendeel zijn dat opmerkingen over de constructieve samenwerking en de kritisch blik als blijk van loyaliteit en hart voor de zaak.

Verslagen!

Uit het definitieve besluit en de toelichting aan de OR wordt duidelijk dat de laatste eindjes niet allemaal zijn overgenomen. Je ziet duidelijk dat OR-leden aangeslagen zijn. Sommige zitten (en in de wedstrijd lagen spelers op het veld) er verslagen bij. Andere uit het team geven support, ondersteunen elkaar en geven troost. Ook de adviseur benadrukt dat de OR goed heeft gespeeld en ondanks het oefenen op de penalty’s dat het WK over is. In ieder geval de kans op de wereldtitel voorbij is. De reorganisatie gaat door.

Trots op de OR

De OR heeft hard gestreden, heeft volgehouden (tot het laatste eind) en heeft goede afspraken gemaakt met de bestuurder. Ondanks alles zijn de kleine groep medewerkers blij met het resultaat, zijn ze trots op de OR.

De trotse OR

De OR zelf moet nog even bijkomen. Maar ik weet zeker dat ze terugkijken op een mooie wedstrijd, die niet altijd makkelijk was. Dat ze trots zijn op de gemaakte afspraken voor hun collega’s.

Ik weet zeker dat ze meer geleerd hebben van dit traject dan in welke cursus dan ook. Ze hebben duidelijk gemaakt dat ze het spel goed kunnen spelen als het erop aankomt. Ze weten dat ze een goed team zijn die elkaar steunen en dat ze ver kunnen komen met de juiste adviseur. Maar uiteindelijk zelf moeten waarmaken. Zo’n wedstrijd geeft binding voor de rest van je OR tijd. Wees met zijn allen trots op het OR werk.

Gerelateerde artikelen