Masterclass WOR

Het gaat om de spel en niet alleen om de spelregels

U bent al een tijdje lid van de OR en toch heeft u het gevoel dat u zaken mist. Zijn bepaalde zaken niet advies- of instemmingsplichtig? Uw organisatie is in beweging en voordat u het weet zijn er al onderdelen uitgevoerd zonder dat de OR hiernaar heeft kunnen kijken, laat staan hierover heeft kunnen adviseren. Wat nu? Dan is de (online) Masterclass WOR iets voor u. De WOR is namelijk een middel en geen doel. U leert dat er meer middelen zijn om invloed uit te oefenen op het beleid. Wat heeft u nu aan deze wet, bijvoorbeeld als de bestuurder niets doet met uw adviezen en gewoon zijn eigen gang gaat? Hoe kunt u de WOR nu zodanig gebruiken dat u echt iets bereikt? U ontmoet meteen andere OR leden waarmee u kennis en ervaring kunt uitwisselen en bouwt u meteen aan uw netwerk (handig voor later).

Niveau

Starter/beginner

Datum

Data in 2021/2022

Locatie

Diverse locaties door Nederland

Vanaf €295

Inclusief lesmateriaal en catering

Na afloop van de cursus:
  • kent u de bepalingen uit de wet die voor u belangrijk zijn
  • kent u niet alleen de regels, maar weet u ook hoe u deze moet toepassen
  • leert u dat de wet maar één van de middelen is om echt invloed te krijgen
  • weet u waaruit een goed advies bestaat en wanneer u met positief of negatief adviseren moet stoppen
  • weet u hoe u een advies moet formuleren waarop u later kunt terugkomen
  • weet u hoe u het antwoord op een instemmingsaanvraag zodanig kunt formuleren dat u hierop later kunt terugkomen
  • weet u hoe u een initiatiefvoorstel moet indienen
  • heeft andere OR leden ontmoet en heeft u gewerkt aan uw OR netwerk.
  • u bent al een tijdje lid van de OR en u heeft in de gaten dat het niet alleen gaat om het kennen van de spelregels, maar in het juist toepassen van de spelregels om invloed uit te oefenen, kortom OR leden die het spel beter willen leren beheersen.
09.15  Start online en korte kennismaking 9.15 – 09.45 Inventarisatie We inventariseren allereerst de situatie van de aanwezige OR-leden: wat heeft u de laatste tijd meegemaakt en wat ziet u op u afkomen? 09.45 – 11.00 De WOR We bespreken de belangrijkste regels uit de WOR. Ook staan we stil bij uitspraken van rechters waarin de WOR wordt uitgelegd, aangezien deze uitleg vaak ook weer nieuwe regels oplevert. 11.00 – 11.15 Pauze 11.15 – 12.30 U kent de regels; nu het spel nog Het is mooi om de regels te kennen. Maar als u de regels van het edele voetbalspel kent, speelt u nog niet in de eredivisie. Daarom leert u hoe u aan de hand van de regels het spel het beste kunt spelen, zodat u uw doelstellingen kunt bereiken. Door te weten hoe u het spel moet spelen, kunt u ervoor zorgen dat u invloed kunt uitoefenen. 12.30 – 13.30 Lunch 13.30 – 14.30 U kent de regels; nu het spel nog Vervolg van het ochtendprogramma. 14.30 – 15.30 Formulering van advies en instemming In dit deel van de cursus leert u hoe u een advies moet formuleren of een instemmingaanvraag moet beantwoorden, met als doel om afspraken te maken waar u later op kunt terugkomen en uw directie aan kunt houden. 15.30 – 15.45 Pauze 15.45 –16.30 Initiatief voorstel vanuit de OR. Bij het indienen van een initiatief komt er meer bij kijken dan alleen iets te ‘droppen’ bij de betuurder. Als OR zult uzelf aan de slag moeten om het voor elkaar te krijgen. In dit deel krijgt u alle tips om het voor elkaar te krijgen. 16.30 – 16.45  Samenvatting van het geleerde
09.15 – 09.30 Inloop en ontvangst 9.30 – 10.00 Inventarisatie We inventariseren allereerst de situatie van de aanwezige OR-leden: wat heeft u de laatste tijd meegemaakt en wat ziet u op u afkomen? 10.00 – 11.00 De WOR We bespreken de belangrijkste regels uit de WOR. Ook staan we stil bij uitspraken van rechters waarin de WOR wordt uitgelegd, aangezien deze uitleg vaak ook weer nieuwe regels oplevert. 11.00 – 11.15 Pauze 11.15 – 12.30 U kent de regels; nu het spel nog Het is mooi om de regels te kennen. Maar als u de regels van het edele voetbalspel kent, speelt u nog niet in de eredivisie. Daarom leert u hoe u aan de hand van de regels het spel het beste kunt spelen, zodat u uw doelstellingen kunt bereiken. Door te weten hoe u het spel moet spelen, kunt u ervoor zorgen dat u invloed kunt uitoefenen. 12.30 – 13.30 Lunch 13.30 – 14.30 U kent de regels; nu het spel nog Vervolg van het ochtendprogramma. 14.30 – 15.30 Formulering van advies, instemming en initiatief In dit deel van de cursus leert u hoe u een advies moet formuleren of een instemmingaanvraag moet beantwoorden, met als doel om afspraken te maken waar u later op kunt terugkomen en uw directie aan kunt houden. Verder leert u hoe u gebruik kunt maken van het initiatiefrecht. 15.30 -15.45 Pauze 15.45 –16.30 Initiatief voorstel vanuit de OR. Bij het indienen van een initiatief komt er meer bij kijken dan alleen iets te ‘droppen’ bij de betuurder. Als OR zult uzelf aan de slag moeten om het voor elkaar te krijgen. In dit deel krijgt u alle tips om het voor elkaar te krijgen. 16.30 – 16.45  Samenvatting van het geleerde

Online tarief

€ 295,- p.p. excl. BTW.
Cursus zal digitaal plaatsvinden.

Normaal tarief

€ 345,- p.p. incl. *arrangement en excl. BTW.

*De cursus vindt plaats op onze eigen locatie, corona-proof, koffie thee frisdrank versnaperingen en lunch inbegrepen, gratis parkeren, centraal gelegen in Nederland (Nieuwegein) en makkelijk te bereiken.

U ontvangt alle presentaties, handboeken en materiaal (digitaal) en heeft u meteen een goed naslagwerk.

Bel of mail ons voor een persoonlijk advies.

Wij adviseren je graag wat het beste aansluit bij jullie behoefte!

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

Lid OR, Aviapartner B.V.

Meer informatie over deze training

Masterclass WOR

Naam(Vereist)

Meer dan ook 20 jaar ervaring

Praktisch en meteen toepasbaar

Afgestemd op uw organisatie en OR

Wij werken onder andere voor…

Gemeente Utrecht
Copaco
De Rijke
BAT
Visma