Financieel beleid: eindelijk duidelijkheid over de cijfers

Financieel beleid: Ondernemingsraden hebben in toenemende mate te maken met de financiële cijfers en managementinformatie.

Waar de ene ondernemingsraad complete financiële boekwerken krijgt dient de andere te zeuren om de cijfers. En als u de cijfers heeft dan vraagt u zich regelmatig af wat u er als ondernemingsraad mee kan en mee moet.

U wilt graag beoordelen op basis van de financiële cijfers of het goed gaat met uw onderneming en als het even kan weten of de directie moet of gaat ingrijpen. U heeft vragen als: Is de financiële situatie werkelijk zo ernstig of zo goed als de directie u laat weten? Klopt de financiële onderbouwing van de adviesaanvraag? Is er nu wel of geen geld voor een sociaal plan? Krijgen we wel de informatie waar we als OR recht op hebben? Wat kunnen we met de informatie die we krijgen en waar moeten we op letten als het gaat om het sturen van de onderneming op basis van de cijfers?

In deze cursus leert u hoe u deze vragen kunt beantwoorden. We doen dat mede aan de hand van het materiaal dat u zelf meebrengt.

U ontmoet meteen andere OR leden waarmee u kennis en ervaring kunt uitwisselen en bouwt u meteen aan uw netwerk (handig voor later).

Niveau

Starter/beginner

Datum

Data in 2021/2022

Locatie

Diverse locaties door Nederland

Vanaf €295

Inclusief lesmateriaal en catering

Na afloop van de cursus
  • kent u de begrippen van begroting, winst en verliesrekening, de prognose en het jaarverslag
  • kunt u beoordelen of u voldoende financiële informatie krijgt om een adviesaanvraag te beoordelen of niet
  • kunt u zelfstandig beoordelen of ingrijpen binnen organisatie nodig is
  • beginnende en gevorderde ORleden en leden van de financiële comissie
  • de deelnemers aan de cursus nemen zo veel mogelijk financiële informatie over hun eigen organisatie mee. Deze informatie hoeft niet compleet te zijn

09.15 – 09.30 Inloop en ontvangst

09.30 – 10.00 Uitwisselen van ervaringen
We wisselen ervaringen uit met het verkrijgen van informatie.

10.00 – 10.30 De financiële stukken
Er zijn verschillende soorten financiële stukken. De begroting, de tussentijdse rapportages & het jaarverslag. We laten zien wat u als OR aan die stukken kunt hebben.

10.30 – 11.15 De winst en verliesrekening
We gaan in op de gebruikte begrippen en de opbouw.

11.15 – 11.30 Pauze

11.30 – 12.30 Trendanalyse
We zetten de winst en verliesrekening van uw eigen organisatie voor meerdere jaren achter elkaar. Welk beeld levert dat op? Gaat het de goede kant op of juist niet?

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.45 Aandachtspunten, zorgen en vragen
Elke OR heeft zo zijn eigen aandachtspunten, zorgen en vragen. Waar kunt u het antwoord op die vragen vinden? Hoe stellen we prioriteiten? Hoe formuleert u uw financiële vragen aan uw bestuurder, hoe maakt u uw zorgen kenbaar? Hoe regelen we de taakverdeling binnen de OR?

14.45 – 15.00 Pauze

15.00 – 16.00 De financiering
Als uw organisatie geld geleend heeft bij de bank, hoe beoordeelt de bank uw organisatie? U leert berekenen of uw organisatie in de gevarenzone zit of dat u veilig bent.

16.00 – 16.30 Overgebleven vragen en afsluiting

Online tarief

€ 295,- p.p. excl. BTW.
Cursus zal digitaal plaatsvinden.

Normaal tarief

€ 345,- p.p. incl. *arrangement en excl. BTW.

*De cursus vindt plaats op onze eigen locatie, corona-proof, koffie thee frisdrank versnaperingen en lunch inbegrepen, gratis parkeren, centraal gelegen in Nederland (Nieuwegein) en makkelijk te bereiken.

U ontvangt alle presentaties, handboeken en materiaal (digitaal) en heeft u meteen een goed naslagwerk.

Bel of mail ons voor een persoonlijk advies.

Wij adviseren je graag wat het beste aansluit bij jullie behoefte!

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

Lid OR, Aviapartner B.V.

Meer informatie over deze training

Financieel beleid: eindelijk duidelijkheid over de cijfers

Naam(Vereist)

Meer dan ook 20 jaar ervaring

Praktisch en meteen toepasbaar

Afgestemd op uw organisatie en OR

Wij werken onder andere voor…

Gemeente Utrecht
Copaco
De Rijke
BAT
Visma