Blij zijn met zilver, flikker toch op!

Zilveren medaille

Patrick Roest heeft zilver op de 5 km. Wat een held. Een olympische medaille, een plek op het podium.

Blij…nou flikker toch op. Je gaat altijd voor goud. Je hebt jarenlang getraind voor dit moment en dan verliezen. En het zal nog wel even duren dat mogelijke blijdschap voor een zilveren medaille bij Patrick gaat indalen. Leo Visser weet het als geen ander. Ook hij had zilver en ook bij hem scheelde het een fractie en ook van een Zweed verloren.

Alles voor goud

Soms krijg je als ondernemingsraad ook niet de gouden plak terwijl je er alles aan doet en hebt gedaan.

Leestip: Het eerste goud is binnen! Olympisch goud voor uw ondernemingsraad?

Je hebt verschillende rondes geschaatst. In de rondes ook de spanning gevoeld in de onderhandelingen met de bestuurder.

  • Een goede rondetijd gemaakt met het snel reageren op de adviesaanvraag.
  • Een ronde gehad waarbij het volhouden en de verzuring in de benen optreedt (alweer naar de OR-vergadering over dit onderwerp, hebben we het er niet genoeg over gehad!).
  • Een ronde waarbij het mentaal uitputtend was: we hebben toch alles neergelegd bij de directie maar geeft niet op alle fronten thuis. Of nog erger er vindt helemaal geen discussie plaats en hij geeft geen minimeter toe aan datgene wat hij zelf al had bedacht. Begrijpt de directie het dan echt niet.
  • Een ronde waar vanuit de zijkant duidelijk de rondetijd wordt aangegeven met de schreeuw: dat het advies er nu echt moet komen.

De laatste ronde

En dan komt het toch weer aan in de laatste ronde. Het lijkt toch te gaan lukken. Nagelbijtend wachten op de reactie van de bestuurder. En hopen dat hij het advies overneemt van de ondernemingsraad. Je ontvangt het uiteindelijke besluit van de bestuurder en lees duidelijk dat hij niet alles heeft overgenomen. Dan zakt de moed je in de schoenen. Je ziet dat de ander in de laatste ronde versneld en toch het goud pakt. Slaat je handen voor het gezicht en verplaatst deze door je haar naar je nek. Uit de camerabeelden is duidelijk welke woorden je gebruikt maar het is duidelijk dat je ervan baalt. Weer niet alles wat we hadden geadviseerd is overgenomen.

Ach flikker toch op

Wel bemoedigde woorden in het besluit dat je je best hebt gedaan. Dat er constructief en goed met elkaar is gesproken en dat alles in goede samenwerking is verlopen. Maar niets is inhoudelijk overgenomen. Ach flikker toch op met dat gezwam we hadden duidelijke afspraken willen hebben.

Hadden we…

En dan denk je toch weer even na… Hadden we niet in de laatste ronde gewoon om tafel moeten zitten en daar duidelijk maken wat de OR aan afspraken wil. Hadden we maar harder onderhandeld. Hadden we niet gewoon afspraken op papier moeten maken. Of hadden we niet een deskundige in moeten schakelen. Hadden we niet toch moeten bekijken of we een juridische stap hadden aangedurfd. Hadden we niet onze relatie met de bestuurder boven de inhoud en het vasthouden aan onze mening moet stellen…

Hadden we maar….Nee de wedstrijd is voorbij en dit is nu het resultaat. Het doet pijn maar het is niet anders. Het spel is gespeeld, de uitslag staat op het scorebord.

Reflecteren, vooruitkijken en veerkracht

Waarschijnlijk zijn er ook zaken die wel bereikt zijn en goed gegaan zijn. Maak daar eens een opsomming van als ondernemingsraad. Maak met elkaar duidelijk wat wel gelukt is. En stel vast wat je anders had kunnen doen…niet dat dat de uitslag veranderd voor deze 5 km. De tijden staan nu eenmaal op het bord en de eindtijd is nu eenmaal leidend. Maar het maakt wel duidelijk waaraan gewerkt moet worden voor de volgende wedstrijd en de plek voor de volgende Olympische spelen.

Even klote voelen

Baal maar ff lekker, voel je maar even klote dat hoort erbij . Het is je veerkracht om weer verder te kunnen en dat kan soms niet meteen. Geef het tijd en ruimte, reflecteer om daarna toch te genieten van die welverdiende zilveren plak.

Jouw ondernemingsraad gaat voor goud

Wil jij als team een olympische reflectie maak dan een afspraak en ga voor goud met onze workshop Overtuigend en strategisch adviseren.

In deze workshop komen al onze wedstrijdervaringen bij elkaar en leer je het van de beste adviseurs. Geen geouwehoer maar rechtstreeks vanuit de praktijk. Schrijf je je in tijdens de Olympische spelen (tot 21 februari) dan krijg je 10% Olympische spelen korting.

Gerelateerde artikelen