Het eerste goud is binnen! Olympisch goud voor uw ondernemingsraad?

Gouden medaille

Het eerste goud is binnen. Als eerste onze felicitatie aan Irene Schouten, wat een prestatie en met tranen in mijn ogen heb ik gekeken naar de race. Voor twee andere schaatssters misschien een race zoals zij die niet voor ogen hadden. Bij de één kwam het er gewoon niet uit en de ander misschien bezig in haar hoofd, wat mechanisch en gespannen aan het schaatsen en de ander gaat de strijd aan met de stress.

Gewoon schaatsen

Zij omarmde de spanning en ging ‘gewoon schaatsen’. Ze was zelfs verbaasd over een rondje 30.86 aan het eind dat door de verslaggever wordt benoemd. Ze zag maar een ding op het bord en dat is nummer 1. Ze reed haar race, zat lekker in haar wedstrijd en bovenal genot ze van het schaatsen, dat is wat ze kan en doet. Liet zich niet ‘gek’ maken door haar tegenstandster en wist haar race te rijden. Ze heeft er hard voor gewerkt, geoefend en gestreden. Al die jaren focus en blijven verbeteren, door pijn gegaan en alles wat wij vergeten wat nodig is om deze top te bereiken. Alles om klaar zijn voor dit grote ene moment.

Oefenwedstrijd voor de ondernemingsraad

Dat doet mij denken aan de ondernemingsraad die ook aan het oefenen is maar ook meteen in de echte wedstrijd terecht kan komen. Ieder in het team die anders omgaat met stress en spanning, met het oefenen voor de wedstrijd en presenteren in de wedstrijd. Als ondernemingsraad ben je ook aan het oefenen tijdens een cursus en misschien tijdens het interne overleg (een onderlinge maar wel in een min of meer veilige omgeving) zodat u zich kunt voorbereiden op de echte wedstrijd. Soms voelt de overleg vergadering (OV) als een oefenwedstrijdtje en staat er misschien (nog) niet alles op het spel. Zo’n OV voelt al meer als de real thing.

De real thing voor de ondernemingsraad

Maar als de ondernemingsraad een beslissing dient te nemen in een zwaar voorgenomen besluit (bijvoorbeeld bij een sluiting, een zware reorganisatie of harmonisatie van arbeidsvoorwaarden) dan mag je gerust spreken van een olympische wedstrijd. In ieder geval een besluit waar grote belangen op het spel staan en er veel gevolgen aan vasthangen.

De spanning stijgt

De druk is hoog want de achterban kijkt zeker met u mee. De bestuurder die ook zijn eigen wedstrijd speelt en de druk zeker weet op te voeren (zeker als het niet gaat zoals hij voor ogen heeft). Het managementteam die je misschien buiten de OR aanspreekt op het traject. De onderlinge verhoudingen kunnen in zo’n situatie binnen de ondernemingsraad oplopen, en kunnen de leden de druk niet aan, laten zich toch verleiden om mee te gaan met de bestuurder en komt het soms aan op die ene laatste ronde.

Wedstrijd elementen

Of het ijs nu hard of zacht is, of het nu warm is in het stadion, dat net niet de juiste ideale tegenstander in de andere baan staat, het zijn allemaal omstandigheden die effect hebben op de wedstrijd. Maar het belangrijkste is toch te blijven schaatsen in je eigen ritme. Als ondernemingsraad is het duidelijk voor ogen houden voor welke belangen u gaat, rekening houden met de omstandigheden die er spelen, omarmen dat er stress is, je niet laten ‘opfokken’ door andere en een duidelijk strategie hebben, belangrijke bepalende wedstrijdelementen.

Resultaat

Het gaat niet alleen over het meedoen en meepraten maar ook zeker over het behalen van resultaat. Het resultaat is de uitkomst van ontspannen schaatsen, omgaan met druk en je niet laten opfokken door je tegenstander en met zijn allen blijven staan.

Weet niet wat de spelen nog gaan brengen en ben erg benieuwd. Morgenzit ik weer voor de buis voor de spelen en in het bijzonder de 5.000 meter mannen.

Wilt u eens olympisch oefenen

Zullen we na de Olympische spelen eens kijken op welke manier u zich als ondernemingsraad voorbereid op de ‘echte’ wedstrijd. Want wedstrijdervaring hebben wij wel. Laten we samen oefenen en gaan voor de wedstrijd, zodat elke ronde bijdraagt aan het uiteindelijke echte resultaat.

Uiteraard kunt u tijdens de dweilpauze al een kijkje nemen bij onze trainingen. Wij staan voor u klaar met een heel team om u te helpen en voor te bereiden op uw olympische wedstrijd als ondernemingsraad (als u zich kwalificeert voor de komende spelen natuurlijk want voor deze spelen bent u te laat). Geniet nog van deze spelen en laten we hopen op nog een paar mooie gouden medailles voor Nederland.

Gerelateerde artikelen