Functiewaardering, beoordelen en belonen

Training ondernemingsraad

Functioneert het allemaal wel?

Als ondernemingsraad word je geconfronteerd met het updaten van functies, wordt er gesproken over talenten inzetten van medewerkers of wordt gesproken over rollen. Gaat het functioneringsgesprek op de schop en lijkt het erop dat medewerkers anders beloond gaan worden. Maar het kan ook zijn dat functies veranderen en opnieuw worden gewogen en voordat je het weet val je (of je collega’s) in een andere salarisschaal of worden zaken niet (meer) beloond omdat er sprake zou zijn van een rol.

Tijdens de training ‘Functiewaardering, beoordelen en belonen’ leer je alle in en outs over dit onderwerp. Je bent je bewust van de OR-positie en de manier waarop je als ondernemingsraad kan zorgen dat medewerkers op de juiste manier worden beloond. Weet je waar je op moet letten als de bestuurder met wijzigingsvoorstellen komt inzake functiewaarderings-, beoordelings- en/of beloningssystemen.

Je ontmoet deze dag andere OR-leden waarmee je kennis en ervaring uitwisselt en bouwt je meteen aan je OR-netwerk (handig voor later).

Na afloop van de training

 • Ken je de samenhang tussen de drie onderdelen en het gevaar van het afzonderlijk behandelen van één van deze onderdelen
 • Weet je welke valkuilen er zijn voor de ondernemingsraad én hoe je deze kunt vermijden
 • Kun je de kwaliteit van een voorstel beoordelen
 • Leer je wat jouw juridische mogelijkheden zijn
 • Ken je de arbeidsrechtelijke gevolgen voor jouw collega’s
 • Ken je alle betrokken belangen en weet je hiermee om te gaan
 • Leer je verschillende beïnvloedings- en onderhandelingsstrategieën
 • Leer welke afspraken er gemaakt moeten worden
 • Ben je een gesprekspartner voor HR en directie op dit thema
 • Heb je andere OR-leden ontmoet en heb je waardevolle contacten gelegd

Voor wie is de training

 • Alle OR leden die (verwachten) te maken krijgen met het veranderen van functies, de beoordelingssystematiek en beloning/salarisschalen
 • Die een sparring-partner willen zijn voor HR en directie op het gebied van functiewaardering, beoordelen en belonen
 • Voor OR leden die onderdeel uit maken van de arbeidsvoorwaarden- en/of sociaalbeleid commissie

Beschikbare Trainingsdata

 

Je krijg je alle presentaties, checklists in een handige A5 boeken mee. Uiteraard ontvang je ook alles digitaal.

Het programma van de training

Het programma bekijken

09.15 – 09.30 Inloop en ontvangst

9.30 – 10.30 Inleiding in het beloningssysteem van een organisatie
We gaan achtereenvolgens in op de functiewaardering, het loongebouw, de wijze waarop loonsverhogingen worden bepaald en de beoordeling. Hierbij staan we stil bij de verschillende systemen die in omloop zijn én laten we de samenhang tussen de diverse elementen zien.

10.30 – 10.45 Pauze

10.45 – 12.30 De wettelijke bevoegdheden
Niet iedere ondernemingsraad heeft dezelfde bevoegdheden, want dit hangt onder meer af van de vraag of de onderneming onder een CAO valt. Zo ja, zegt de CAO hierover. Daarnaast is van belang of de OR zelf over de arbeidsvoorwaarden onderhandelt. Ook voor de directie zijn de regels per situatie verschillend. Dit inzicht is bepalend voor de positie en onderhandeling mogelijkheden van de OR of commissie.

12.30 – 13.30 Lunch

13.30 – 14.30 Een voorgestelde wijziging beoordelen
We geven aan op welke wijze je een voorstel tot invoering of wijziging van een functiewaarderings, beoordelings- en/of beloningssysteem kunt beoordelen. Dit doen we aan de hand van een checklist en een groot aantal praktijkvoorbeelden. Ook gaan we in hoe om te gaan met het waarderen van talenten, competenties en rollen in de beloning.

14.30-15.15 Arbeidsrechtelijk gevolgen voor de collega en de rol en taak van de OR

15.15 – 15.30 Pauze

15.30 – 16.30 Beïnvloedingsstrategieën
Tot slot krijg je praktische handvatten voor het opzetten van een strategie om wijzigingen in functiewaarderings-, beoordelings- en beloningssystemen succesvol te beïnvloeden.
Je krijgt talloze tips voor het inschakelen van de achterban en het voeren van de onderhandelingen over dit belanden en gevoelig liggend thema.

16.30 – 16.45 Samenvatting van het geleerde

Training boeken
Boek de training of neem een optie
Tarieven

€ 395,- p.p. excl. BTW

Ga voor maatwerk
Als je met meer dan vier OR leden komt, dan is een maatwerk cursus een betere optie
Score: 8.3

De beoordeling van onze cursisten

Persoonlijk advies nodig?

Nog vragen of liever persoonlijk advies. Wij adviseren je kosteloos wat het beste aansluit aan jullie behoefte.
 

Hidden
Name(Vereist)
Toestemming
Waarom ondernemingsraad.nl

20 jaar ervaring

Praktisch en meteen toepasbaar
Handig naslagwerk
Ontmoet andere OR leden

Training ondernemingsraad

Voor na de training handig naslagwerk

De trainer is ook na de training beschikbaar voor jullie OR

De training bevat veel praktische tips, checklists en alles direct toepasbaar

Na de training ontvang je alle presentaties, handboeken en ander materiaal

*De training vindt plaats op onze eigen locatie: koffie thee, frisdrank en versnaperingen. De lunch is inbegrepen, gratis parkeren, centraal gelegen in Nederland (Nieuwegein) en makkelijk te bereiken.

Cursusboek Functiewaardering beoordelen en belonen
Aanmelden voor de training

Functiewaardering, beoordelen en belonen

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Deelnemerslijst
Voor- en achternaam
Emailadres
 

Meer dan 97 ondernemingsraden gingen je voor

Mooie woorden van onze klanten

Ook wij kijken terug op twee mooie dagen waarbij bij ons naast jouw levendige manier van presenteren m.n. de eye openers zijn bijgebleven.

De door jou aangereikte handvatten en inzichten zullen wij zeker toepassen, waardoor de OR steviger in haar schoenen zal staan en beter in staat zal zijn haar doelen te bereiken.

E. van Breemen

Voorzitter, Dynniq Energy BV

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

OR Lid, Aviapartner B.V.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kregen de leden inzicht in het OR werk, handvatten voor overleg etc. Het waren geweldige leuke en leerzame 2 dagen op een mooie locatie in Nieuwegein.

Opvallend is, nu een tijd verder, dat de OR leden het nog steeds hebben over de gegeven voorbeelden en tips en trucs. Dat heb ik met mijn ervaring niet eerder meegemaakt en zegt wat over de kwaliteit van de cursus.

Mieke Somer

Ambtelijk secretaris, Dianet

Wij werken onder andere voor

Curium
Signify
Partou
Gemeente Utrecht
DHL

Direct advies nodig?

Wij denken graag met je mee over jullie OR-vraagstukken. Heb je een vraag over de training, Ondernemingsraad.nl of over onze diensten? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Snel schakelen en direct een antwoord? Wij zijn direct bereikbaar op 034-4608201

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Wat is een functiewaarderingssysteem (FWS)

Een functiewaarderingssysteem is een gestructureerde en objectieve methode die wordt gebruikt om de relatieve waarde of zwaarte van verschillende functies binnen een organisatie te bepalen.

Doel van een FWS

Het doel is om een eerlijke en consistente basis te bieden voor het vaststellen van salarissen, beloningen en andere arbeidsvoorwaarden voor medewerkers op basis van de inhoud en verantwoordelijkheden van hun functie, los van individuele kenmerken of persoonlijke voorkeuren.

Functiebeschrijving is de basis

De beschrijving van de functie is de basis van de weging. Het is dus van belang dat de functie nauwkeurig omschreven wordt. Dat gaat niet alleen over de inhoud van de beschrijving maar ook over de manier waarop dat gebeurt.