Effectief vergaderen

Training ondernemingsraad

Effectief vergaderen

Als ondernemingsraad ben je regelmatig in overleg met de bestuurder en met elkaar. Vergaderen is een belangrijk onderdeel van het werk als ondernemingsraad. Het vergaderen is samenkomen, met elkaar wisselen van gedachten en in samenspraak gedragen besluiten te nemen.

Maar vergaderen kan soms ook erg frustrerend en tijdrovend zijn, zeker als er veel verschillende belangen spelen. Om jou en jouw OR-collega’s te ondersteunen in het vergaderproces, bieden wij een training aan voor effectief vergaderen.

Tijdens de training komen diverse vergadertechnieken aan bod die je kunt toepassen in zowel het overleg met de bestuurder als het overleg met de ondernemingsraad onderling. Zo leer je onder andere hoe je vergaderingen beter kunt structureren, hoe je op een respectvolle manier meningsverschillen kunt bespreken en hoe je besluitvorming kunt bevorderen.

Onze training biedt een mix van theorie en praktijk, waarbij je leert om vergaderproblemen op te lossen en meer uit vergaderingen te halen. Je krijgt handige tips en tricks, die je direct in de praktijk kunt toepassen. Daarnaast is er ruimte voor eigen inbreng, zodat we gericht kunnen inspelen op de uitdagingen waar jij mee te maken hebt.

De training is met name bedoeld voor de voorzitter en secretaris van de ondernemingsraad, maar is ook zeer geschikt voor andere OR-leden die meer uit hun vergaderingen willen halen.

Na afloop van de training ontvangen alle deelnemers een certificaat als bewijs van deelname.

Vergadertechnieken

Enkele voorbeelden die aan bod komen tijdens de training zijn:

 

 • Doelgericht vergaderen: Leer hoe je vergaderingen zo inricht dat je sneller tot beslissingen komt en meer uit de beschikbare tijd haalt.
 • Het gebruik van een duidelijke gestructureerde agenda aanpak, waardoor de vergaderingen gestructureerd en effectief verlopen
 • Het toepassen van actief luisteren, waardoor meningsverschillen sneller worden opgelost en er betere besluiten genomen kunnen worden.
 • Effectief communiceren: Ontdek hoe je helder en duidelijk communiceert tijdens vergaderingen, zodat iedereen op dezelfde lijn zit en er geen ruis ontstaat.
 • Hoe om te gaan met hiërarchische verhoudingen tijdens het overleg met de bestuurder.
 • Het inzetten van besluitvormingstechnieken, waardoor er draagvlak ontstaat voor de genomen besluiten.
 • Besluitvorming: Leer hoe je tot weloverwogen beslissingen komt en hoe je effectief omgaat met tegenstellingen en meningsverschillen.

De training effectief vergaderen levert je als deelnemer op:

 

 • Meer inzicht in de verschillende vergadertechnieken en hoe je deze kunt toepassen.
 • Een efficiënter en effectiever vergaderproces, zowel onderling als met de bestuurder.
 • De mogelijkheid om specifieke problemen binnen jouw OR op tafel te leggen, aan te pakken en op te lossen.
 • Je leert vergaderproblemen oplossen en effectiever vergaderen.
 • Je krijgt handige tips en tricks uit de praktijk die je direct kunt toepassen.
 • Je vergroot je besluitvaardigheid en omgang met tegenstellingen en meningsverschillen
 • Je krijgt meer inzicht in je eigen functioneren als voorzitter of secretaris en dagelijks bestuur van de ondernemingsraad.

Kortom, onze training effectief vergaderen biedt jou en jouw OR-collega’s handvatten om vergaderingen soepeler te laten verlopen en vergader problemen aan te pakken.

Beschikbare Trainingsdata

 

Je krijg je alle presentaties, checklists in een handige A5 boeken mee. Uiteraard ontvang je ook alles digitaal.

Het programma van de training

Het programma bekijken

09.15 – 09.30 Inloop en ontvangst

09.30 – 10.00 Vergadervraagstukken
We inventariseren de meest voorkomende vergadervraagstukken onder de deelnemers.

10.00 – 11.00 Soorten overleg
Welke soorten van overleg zijn en wat zijn hiervan de karakteristieken. De do and dont’s van elk overleg. De beste vergader volgorde, hoe vaak en in welke volgorde.

11:00 – 11.15 PAUZE

11.15 – 12.30 Doelgericht vergaderen
Weten wat je gaat doen en op welke manier je het voor elkaar krijgt in het overleg is een goed begin. Structuur houden tijdens de vergadering begint met een goede agendastructuur.

12.30 – 13.30 LUNCH

13.30-14.45 Vergader strategieen
De agendastrctuur staat. Welke overleg strategieen zijn er en hoe zorg je dat er een gedragen besluit wordt genomen en welke technieken zijn hiervoor. We gaan oefenen met de verschillende vergader/besluitvormingstechnieken.

14.45 – 15.00 PAUZE

15.00 -15.45 Duidelijke besluiten en afspraken tijdens het overleg
Hoe zorg je dat er duidelijke besluiten gemaakt worden en dat deze omgezet worden naar heldere afspraken tijdens het overleg met de bestuurder. 

Wat zijn de top 3 technieken van de bestuurder en hoe hiermee om te gaan als OR.

15.45 -16.30 Hoe om te gaan met de top vijf irritatie gedragingen van OR leden tijdens vergaderingen.
Stokpaardjes, negatieve kijk, niet lezen van stukken, niet uit laten spreken hoe krijgt iedereen de ruimte (en misschien heb je er zelf ook nog wel één).

16.30 Samenvatting van leermomenten 

16.45 Einde van de training

Training boeken
Boek de training of neem een optie
Tarieven

€ 395,- p.p. excl. BTW

Ga voor maatwerk
Als je met meer dan vier OR leden komt, dan is een maatwerk cursus een betere optie
Score: 8.3

De beoordeling van onze cursisten

Persoonlijk advies nodig?

Nog vragen of liever persoonlijk advies. Wij adviseren je kosteloos wat het beste aansluit aan jullie behoefte.

Hidden
Name(Vereist)
Toestemming
Waarom ondernemingsraad.nl

20 jaar ervaring

Praktisch en meteen toepasbaar
Handig naslagwerk
Ontmoet andere OR leden

Training ondernemingsraad

Voor na de training handig naslagwerk

De trainer is ook na de training beschikbaar voor jullie OR

De training bevat veel praktische tips, checklists en alles direct toepasbaar

Na de training ontvang je alle presentaties, handboeken en ander materiaal

*De training vindt plaats op onze eigen locatie: koffie thee, frisdrank en versnaperingen. De lunch is inbegrepen, gratis parkeren, centraal gelegen in Nederland (Nieuwegein) en makkelijk te bereiken.

Effectief vergaderen
Aanmelden voor de training

Effectief vergaderen

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Deelnemerslijst
Voor- en achternaam
Emailadres
 

Meer dan 150 ondernemingsraden gingen je voor

Mooie woorden van onze klanten

Ook wij kijken terug op twee mooie dagen waarbij bij ons naast jouw levendige manier van presenteren m.n. de eye openers zijn bijgebleven.

De door jou aangereikte handvatten en inzichten zullen wij zeker toepassen, waardoor de OR steviger in haar schoenen zal staan en beter in staat zal zijn haar doelen te bereiken.

E. van Breemen

Voorzitter, Dynniq Energy BV

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

OR Lid, Aviapartner B.V.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kregen de leden inzicht in het OR werk, handvatten voor overleg etc. Het waren geweldige leuke en leerzame 2 dagen op een mooie locatie in Nieuwegein.

Opvallend is, nu een tijd verder, dat de OR leden het nog steeds hebben over de gegeven voorbeelden en tips en trucs. Dat heb ik met mijn ervaring niet eerder meegemaakt en zegt wat over de kwaliteit van de cursus.

Mieke Somer

Ambtelijk secretaris, Dianet

Wij werken onder andere voor

Curium
Signify
Partou
Gemeente Utrecht
DHL

Direct advies nodig?

Wij denken graag met je mee over jullie OR-vraagstukken. Heb je een vraag over de cursus, Ondernemingsraad.nl of over onze diensten? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Snel schakelen en direct een antwoord? Wij zijn direct bereikbaar op 034-4608201

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Last van stokpaardjes?

Het verminderen van stokpaardjes vereist geduld, consistentie en een constructieve benadering. Tijdens de cursus leert je verschillende strategieën toe te passen, zodat je ervoor zorgt dat de discussies zich blijft richten op het onderwerp en niet afdwaalt.

Verschillende monden?

Is er een moeilijk onderwerp geweest. Zorg dat je aan het einde een ‘one-liner’ afspreek zodat iedereen weet wat de centrale boodschap is.

w.v.t.t? WTF

wat verder ter tafel komt. Niet meer op de agenda zetten. Meestal is dat een nieuwe vergadering tijdens de vergadering. En stop eens met al die afkortingen!