Arbo training voor de OR

Training ondernemingsraad

Training ARBO/VGWM OR

Deze training is speciaal ontworpen om de leden van de ondernemingsraad (OR) te ondersteunen bij het begrijpen en toepassen van de ARBO-regels en -voorschriften.

Veel ondernemingsraden hebben te maken met veiligheidskwesties op de werkvloer, zoals gezondheidsrisico’s en ongevallen. Het is dan ook van groot belang dat de OR goed op de hoogte is van de regels en voorschriften die hierbij komen kijken. Met onze ARBO Training voor de OR bieden wij een praktische en interactieve training die de leden van de OR zal helpen bij het begrijpen en toepassen van deze regels en voorschriften.

Onze training is opgebouwd uit verschillende modules die alle belangrijke aspecten van ARBO behandelen. Deelnemers zullen onder andere leren over risico-inventarisatie en -evaluatie, preventiebeleid en de verantwoordelijkheden van werkgevers en werknemers op het gebied van ARBO.

Wij geloven dat deze training een waardevolle toevoeging zal zijn voor de kennis en vaardigheden van de OR-leden. Het zal hen in staat stellen om hun werkzaamheden op een veilige en verantwoorde manier uit te voeren en zo bij te dragen aan een gezonde en veilige werkomgeving voor alle werknemers.

Na afloop van de training

De ondernemingsraad heeft kennis van:

  • de belangrijkste regels uit de Arbowet en hun relatie met andere wetgeving
  • de betrokken partijen bij de uitvoering van het arbobeleid
  • de RI&E, plan van aanpak en de beleidscyclus
  • de rol van de deskundige bijstand en de kansen en bedreigingen daarbij
  • de manier waarop het advies- en instemmingsrecht kan worden ingezet om een positieve bijdrage te leveren aan het arbobeleid

 Voor wie is de training

  • ARBO en VGWM commissie leden
  • Voor de OR (commissie) leden die meer willen weten over de ARBO en de VGWM

Beschikbare Trainingsdata

 

  • 3 juni 2024
  • 12 juli 2024

Je krijg je alle presentaties, checklists in een handige A5 boeken mee. Uiteraard ontvang je ook alles digitaal.

Het programma van de training

Het programma bekijken

09.15 – 09.30 Inloop en ontvangst

09.30 – 10.00 Inleiding:
We gaan in op de drie pijlers van het arbeidsomstandighedenbeleid: preventie, ziekteverzuim, re-integratie en hun samenhang. En wat is eigenlijk de relatie met het advies- en instemmingrecht uit de WOR?

10.00 – 11.00 Wettelijk kader
We bespreken het wettelijk kader waarbij de basisverplichtingen van de werkgever en werknemer aan bod komen. We gaan in op de relatie “werkgever en werknemer” en kijken naar de regels voor specifieke werkzaamheden en bijzondere groepen werknemers.

11:00 – 11.15 PAUZE

11.15 – 12.30 Vervolg: wettelijk kader
Bij het arbobeleid zijn een groot aantal partijen betrokken. Te denken valt aan de arbocoördinator, de arbodienst, BHV, preventiemedewerker en de Nederlandse Arbeidsinspectie. We kijken naar hun rol in het geheel en wat we van ze kunnen verwachten. Wat zijn de grootse risico’s in de organisatie, hoe lossen we deze op en wat verstaan we eigenlijk onder de arbocatalogus?

12.30 – 13.30 LUNCH

13.30-15:00 Risico-inventarisatie en evaluatie en het plan van aanpak.
Het hart van het arbobeleid is de ri&e en het plan van aanpak. We gaan uitgebreid in op de beleidscyclus, methodiek van de ri&e, wettelijke eisen en het plan van aanpak. En niet te vergeten de verplichte toetsing door een gecertificeerde arbodeskundige. En hoe kunnen jullie invloed uitoefenen op het uitvoeren van de ri&e?

15:00 – 15.15 PAUZE

15.15 -16.30 Psychosociale arbeidsbelasting
Seksuele intimidatie, discriminatie, agressie & geweld, pesten en werkdruk zijn een belangrijke bron van verzuim. Daarom moet in de ri&e en het plan van aanpak specifiek aandacht aan deze onderwerpen worden besteed. Hoe kan dat effectief worden gedaan zijn er al handige hulpmiddelen beschikbaar (arbocatalogus) en zijn ze bruikbaar in jullie organisatie

16.30 Einde van de training

Training boeken
Boek de training of neem een optie
Tarieven

€ 395,- p.p. excl. BTW

Ga voor maatwerk
Als je met meer dan vier OR leden komt, dan is een maatwerk cursus een betere optie
Score: 8.3

De beoordeling van onze cursisten

Persoonlijk advies nodig?

Nog vragen of liever persoonlijk advies. Wij adviseren je kosteloos wat het beste aansluit aan jullie behoefte.

Hidden
Name(Vereist)
Toestemming
Waarom ondernemingsraad.nl

20 jaar ervaring

Praktisch en meteen toepasbaar
Handig naslagwerk
Ontmoet andere OR leden

Training ondernemingsraad

Voor na de training handig naslagwerk

De trainer is ook na de training beschikbaar voor jullie OR

De training bevat veel praktische tips, checklists en alles direct toepasbaar

Na de training ontvang je alle presentaties, handboeken en ander materiaal

*De training vindt plaats op onze eigen locatie: koffie thee, frisdrank en versnaperingen. De lunch is inbegrepen, gratis parkeren, centraal gelegen in Nederland (Nieuwegein) en makkelijk te bereiken.

Boek ARBO Training voor de OR
Aanmelden voor de training

Arbo training voor de OR

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Deelnemerslijst
Voor- en achternaam
Emailadres
 

Meer dan 64 ondernemingsraden gingen je voor

Mooie woorden van onze klanten

Ook wij kijken terug op twee mooie dagen waarbij bij ons naast jouw levendige manier van presenteren m.n. de eye openers zijn bijgebleven.

De door jou aangereikte handvatten en inzichten zullen wij zeker toepassen, waardoor de OR steviger in haar schoenen zal staan en beter in staat zal zijn haar doelen te bereiken.

E. van Breemen

Voorzitter, Dynniq Energy BV

Als OR hebben we weer genoten van de manier waarop jij complexe materie omzet naar praktische handvatten. De anekdotes en voorbeelden waren zeer herkenbaar.

Persoonlijk wil ik je bedanken voor de sterk inhoudelijke training. Ben veel te weten gekomen over arbeidsvoorwaarden en hoe een reorganisatie echt in de praktijk verloopt. Dit hadden wij echt nodig voor de aankomende periode.

Jill Leysner

OR Lid, Aviapartner B.V.

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk kregen de leden inzicht in het OR werk, handvatten voor overleg etc. Het waren geweldige leuke en leerzame 2 dagen op een mooie locatie in Nieuwegein.

Opvallend is, nu een tijd verder, dat de OR leden het nog steeds hebben over de gegeven voorbeelden en tips en trucs. Dat heb ik met mijn ervaring niet eerder meegemaakt en zegt wat over de kwaliteit van de cursus.

Mieke Somer

Ambtelijk secretaris, Dianet

Wij werken onder andere voor

Curium
Signify
Partou
Gemeente Utrecht
DHL

Direct advies nodig?

Wij denken graag met je mee over jullie OR-vraagstukken. Heb je een vraag over de training, Ondernemingsraad.nl of over onze diensten? Vul hieronder je gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Snel schakelen en direct een antwoord? Wij zijn direct bereikbaar op 034-4608201

Hidden
Voor- en achternaam(Vereist)
Wat is het doel van het Arbo beleid?

Het doel van het Arbo beleid is om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers te bevorderen en te waarborgen, en zo werkgerelateerde risico’s te minimaliseren. 

Wat is de RI&E?

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Een gedetailleerde inventarisatie van alle mogelijke risico’s op de werkplek, inclusief psychosociale en fysieke risico’s.

Welke onderdelen moeten in het Arbo beleid worden opgenomen?

Een RI&E, Preventieve maatregelen, Bedrijfshulpverlening (BHV), Instructies en voorlichting, Verzuim- en re-integratiebeleid, Meldings- en registratieplicht, Arbeidsomstandigheden spreekuur en de Samenwerking met de ondernemingsraad (OR)